open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 147/658/24

Провадження № 1-кс/147/131/24

УХВАЛА

про тимчасовий доступ до речей і документів

29.04.2024 року смт Тростянець

Слідчий суддя ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 ,

із секретарем ОСОБА_2 ,

за участі слідчого СВ ВП №2 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3

розглянувши клопотання слідчого СВ відділення поліції № 2 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області, лейтенанта поліції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, що внесено до ЄРДР за №12024020120000094 від 01.04.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.366-3 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ відділення поліції № 2 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області, лейтенант поліції ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Тростянецького відділу Гайсинської окружної прокуратури ОСОБА_4 , звернулася до суду в рамках кримінального провадження №12024020120000094 від 01.04.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.366-3 КК України, з клопотанням про надання дозволу групі слідчих на тимчасовий доступ до документів та відомостей, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 , що розташоване за юридичною адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю ознайомитися з ними та зробити їх копії, а саме до відомостей про отримання електронного цифрового підпису користувачем ОСОБА_5 (ІПН: НОМЕР_2 ); послідовність дій користувача Єдиного державного реєстру посадових осіб уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування з 2018 року теперішній час та після звільнення 17.01.2024, ОСОБА_5 (ІПН: НОМЕР_2 ); відомості чи звертався ОСОБА_5 (ІПН: НОМЕР_2 ) до НАЗК із листами чи повідомлення про неможливість заповнити та подати декларацію з 2018 року теперішній час та після звільнення 17.01.2024; інші листи між ОСОБА_5 (ІПН: НОМЕР_2 ) та ІНФОРМАЦІЯ_3 , що стосуються подачі декларації з 2018 року теперішній час та після звільнення 17.01.2024.

Мотивуючи клопотання, слідчий посилається на те, що до ВП №2 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області надійшли матеріали управління стратегічних розслідувань у Вінницькій області ДСР НП України про проведення моніторингу Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та виявлення ознак злочину вчиненого ОСОБА_6 стосовно неподання суб`єктом декларування декларації особи. При ознайомленні із матеріалами встановлено, що ОСОБА_5 будучи призначеною на посаду головного бухгалтера з 01.10.2019 виконуючи посадові обов`язки в Державному підприємстві « ІНФОРМАЦІЯ_4 », на яку поширюються вимоги Закону України «Про запобігання корупції», не подала до «Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», декларації посадової особи юридичної особи публічного права за 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 та при звільненні. Наказом ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ІНФОРМАЦІЯ_6 від 17.01.2024 №11 ОСОБА_5 звільнено з посади головного бухгалтера за власним бажанням .

Тож, з метою повного, всебічного та неупередженого проведення розслідування по даному кримінальному провадженні, встановленні осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, виникла необхідність отримати документи, які надали б змогу отримати доказову інформацію та дозволили б, шляхом їх дослідження, підтвердити факти умисного неподання особою, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування особи, яка припинила діяльність пов`язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування за минулий рік (декларація після звільнення), а саме завірених належним чином документів які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 .

Окрім того, слідчий зазначає про неможливість іншим способом отримати відомості, які мають суттєве значення як докази у зазначеному кримінальному провадженні.

Слідчий СВ ВП №2 ОСОБА_3 у судовому засіданні клопотання підтримала та просила задовольнити. На запитання суду відповіла, що період із 2018 року пов`язаний із тим, що будучи призначеною у 2019 році ОСОБА_5 повинна була подати декларацію і за 2018 рік. Разом з тим, у запиті до НАЗК нею помилково вказано період із 2021 року. Відповіді на письмові запити не отримано. На її думку, саме НАЗК володіє інформацією про електронний цифровий підпис, оскільки він дає змову увійти до електронного кабінету на сайті.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_2 в судове засідання для розгляду даного клопотання не з`явився, будь-які повідомлення про причини неприбуття до суду не надходили, неявка даної особи, відповідно до положень ч. 4 ст. 163 КПК України, не є перешкодою для розгляду клопотання.

Фіксація під час розгляду клопотання за допомогою технічних засобів на підставі ч.4 ст. 107 КПК України не здійснювалась, у зв`язку з неприбуттям в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні.

Дослідивши клопотання, додані до нього документи, якими обґрунтовуються доводи клопотання та витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подано до суду клопотання, слідчий суддя дійшов наступного.

Встановлено, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024020120000094 від 01.04.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.366-3 КК України, з підстав того, що до ІНФОРМАЦІЯ_7 01.04.2024 надійшов рапорт поліцейського офіцера громади Гайсинського РУП про те, що головний бухгалтер ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ОСОБА_5 , являючись посадовою особою юридичної особи публічного права, відповідно до п. «а», п. 2 ч.1 ст.3 ЗУ «Про запобігання корупції», в порушення ст.45 цього ж закону не подала електронної декларації.

Даний рапорт зареєстрований 01.04.2024 за №1112 та його копія долучена до матеріалів клопотання.

08.04.2024 слідчий звернулася до ІНФОРМАЦІЯ_2 з приводу надання інформації стосовно подання ОСОБА_5 декларації особи уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та послідовність дій користувача з 01.01.2021 по теперішній час.

Відповідь НАЗК в матеріалах клопотання відсутня.

Тимчасовий доступ до речей і документів - це один із видів забезпечення кримінального провадження, який полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Застосування такого заходу не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування цього заходу забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; 3) може бути виконано завдання, для досягнення якого слідчий, прокурор звернувся із клопотанням.

Інформація в ряді документів, тимчасовий доступ до якої просить надати слідчий, відповідно до п. 8 ч. 1 ст.162 КПК України (персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних) належить до охоронюваної законом таємниці.

Як на правову підставу для звернення до суду з клопотанням про надання доступу до речей і документів, слідчий зазначає, що вказана у клопотанні інформація має важливе значення для всебічного, повного і неупередженого дослідження усіх обставин кримінального провадження, оскільки відомості, які в неї містяться необхідні для встановлення осіб, винних у вчиненні зазначеного кримінального правопорушення, а також за їх допомогою можна встановити наявність або відсутність обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Відтак, документи (інформація), доступ до якої необхідно отримати, можуть бути використані як докази в даному кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Згідно з ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Таким чином, матеріалами кримінального провадження та клопотанням слідчого підтверджено факт того, що інформація, доступ до якої просить остання перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 та має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Враховуючи те, що вищевказані обставини є доведеними матеріалами кримінального провадження, оскільки сукупність інших заходів, застосованих слідчим підтверджує неможливості отримання вказаних відомостей іншими способами, а в подальшому відомості, що містяться в документах можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, тому слідчий суддя дійшов висновку, що дане клопотання слід задовольнити частково. Зокрема, слід вказати чіткий проміжок часу за який необхідно надати інформацію, обмеживши період з 2018 року по день розгляду клопотання.

Крім того, слід відмовити в наданні доступу до інформації від НАЗК про отримання електронного цифрового підпису користувачем ОСОБА_5 (ІПН: НОМЕР_2 ), оскільки слідчим не обгрунтовано яка саме установа є володільцем інформації про генерування електронного цифрового підпису.

На підставі наведеного, керуючись вимогами ст. ст. 110, 159, 162-164, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл групі слідчих СВ ВП №2 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області у кримінальному провадженні за №12024020120000094, а саме: майору поліції ОСОБА_7 , майору поліції ОСОБА_8 , старшому лейтенанту поліції ОСОБА_9 , лейтенанту поліції ОСОБА_3 , на тимчасовий доступ до документів та відомостей, що становлять охоронювану законом таємницю і знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 , що розташоване за юридичною адресою: АДРЕСА_1 , з метою ознайомитися з ними та зробити їх копії, а саме до відомостей про послідовність дій користувача Єдиного державного реєстру декларацій посадових осіб уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування з 2018 року по 29.04.2024, ОСОБА_5 (ІПН: НОМЕР_2 ); відомості чи звертався ОСОБА_5 (ІПН: НОМЕР_2 ) до НАЗК із листами чи повідомлення про неможливість заповнити та подати декларацію з 2018 року по 29.04.2024; інших листів між ОСОБА_5 (ІПН: НОМЕР_2 ) та ІНФОРМАЦІЯ_3 , що стосуються подачі декларації посадових осіб уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування з 2018 року по 29.04.2024.

В задоволенні решти вимог клопотання, відмовити.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

У разі невиконання даної ухвали слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до інформації, яка міститься в оператора та провайдера телекомунікацій на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала виготовлена та проголошена о 16.00 год. 29.04.2024.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 118675030
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку