open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 523/12172/18
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 08 лютого 2022 року

у справі № 523/12172/18

Кримінальна юрисдикція

Щодо дотримання права засудженої на захист при проведенні дистанційного судового провадження у суді апеляційної інстанції

ФАБУЛА СПРАВИ

За вироком суду першої інстанції, ОСОБА_1 визнано винуватою та засуджено за ч. 2 ст. 185 КК до покарання у виді позбавлення волі на строк 2 роки.

На підставі ст. 71 КК, шляхом часткового складання невідбутого покарання за вироком суду, остаточно визначено ОСОБА_1 покарання у виді позбавлення волі на строк 4 роки 10 днів.

Ухвалою апеляційного суду вирок суду першої інстанції залишено без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Згідно з частиною 1 статті 20 КПК обвинувачений має право на захист, яке полягає у наданні йому можливості надати усні або письмові пояснення з приводу обвинувачення, право збирати і подавати докази, брати особисту участь у кримінальному провадженні, користуватись правовою допомогою захисника, а також реалізувати інші процесуальні права, передбачені цим Кодексом.

Відповідно ж до положень ч. 4 ст. 401 КПК реалізація права на участь в апеляційному розгляді, яке забезпечується обов`язковістю виклику в судове засідання, здійснюється безпосередньо обвинуваченим, який утримується під вартою, шляхом подання ним відповідного клопотання.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 336 КПК суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. У разі якщо сторона кримінального провадження чи потерпілий заперечує проти здійснення дистанційного судового провадження, суд може ухвалити рішення про його здійснення лише вмотивованою ухвалою, обґрунтувавши в ній прийняте рішення. Суд не має права прийняти рішення про здійснення дистанційного судового провадження, в якому поза межами приміщення суду перебуває обвинувачений, якщо він проти цього заперечує.

ВИСНОВКИ: згідно з журналом судового засідання судове засідання в суді апеляційної інстанції було проведено в режимі відеоконференції з слідчого ізолятора за участю засудженої. З технічного запису судового засідання також вбачається, що цьому передувало з'ясування судом думки учасників судового провадження, які проти проведення дистанційного судового провадження будь-яких заперечень не висловлювали. Особисто засуджена брала активну участь в судовому засіданні, заявляла клопотання, надавала пояснення та висловлювала свою думку щодо усіх процесуальних питань під час апеляційного розгляду.

Отже, суд апеляційної інстанції, на підставі клопотання засудженої, переконавшись в судовому засіданні у добровільності її позиції та відсутності заперечень з цього приводу в інших учасників процесу, належним чином здійснив апеляційний розгляд кримінального провадження за участю засудженої дистанційно в режимі відеоконференції, не порушивши при цьому її права на захист, а саме права брати особисту участь у кримінальному провадженні, передбаченого ч. 1 ст. 20 КПК.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: процедура апеляційного розгляду, засади кримінального провадження, порядок проведення дистанційного судового провадження, форма проведення процесуальних дій

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: