open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
В цій справі Великою Палатою Верховного Суду відступлено від інших правових висновків

Правова позиція

Великої Палати Верховного Суду

згідно з Постановою

від 26 жовтня 2022 року

у справі № 201/13239/15-ц

Цивільна юрисдикція

Щодо переривання строку пред'явлення виконавчого документа до виконання у разі його повернення без прийняття до виконання

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до суду зі скаргою на дії приватної виконавиці виконавчого округу області (далі - виконавиця), заінтересована особа - АТ «Альфа-Банк» (далі - стягувач), у якій просив:

  1. визнати неправомірними дії виконавиці з відкриття виконавчого провадження з примусового виконання виконавчого листа, який видав суд, про стягнення зі скаржника на користь стягувача 678 913,55 грн заборгованості, та вчинення виконавчих дій у цьому провадженні;
  2. визнати неправомірною постанову виконавиці про відкриття виконавчого провадження;
  3. зобов'язати виконавицю виключити з Єдиного реєстру боржників відомості про скаржника, внесені у зв`язку з відкриттям виконавчого провадження, скасувати арешти майна й інші вжиті у цьому провадженні заходи з виконання виконавчого листа;
  4. зобов'язати виконавицю повернути стягувачеві виконавчий лист без прийняття до виконання.

Боржник вважав, що приватна виконавиця не могла відкрити виконавче провадження через сплив строку пред'явлення виконавчого листа до виконання. Стверджував, що повернення виконавчого документа без прийняття до виконання не перериває строк його пред'явлення до виконання.

Суд першої інстанції постановив ухвалу, згідно з якою задовольнив скаргу частково: визнав неправомірними дії виконавиці з відкриття виконавчого провадження та вчинення виконавчих дій у цьому провадженні. Скасував постанову виконавиці про відкриття виконавчого провадження. Відмовив у задоволенні інших вимог скарги.

Апеляційний суд прийняв постанову, згідно з якою залишив без змін ухвалу суду першої інстанції.

ОЦІНКА СУДУ

Приписи щодо переривання строку пред'явлення виконавчого документа до виконання наведені у частинах четвертій і п'ятій статті 12 Закону України «Про виконавче провадження» (далі - Закон № 1404-VIII).

Строки пред'явлення виконавчого документа до виконання перериваються у разі: 1) пред'явлення виконавчого документа до виконання; 2) надання судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, відстрочки або розстрочки виконання рішення.

У разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв`язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення строк пред'явлення такого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення, а в разі повернення виконавчого документа у зв`язку із встановленою законом забороною щодо звернення стягнення на майно чи кошти боржника, а також проведення інших виконавчих дій стосовно боржника - з дня закінчення строку дії відповідної заборони (частини четверта та п'ята статті 12 Закону № 1404-VIII).

Підстави повернення виконавчого документа стягувачеві визначені у частині першій статті 37 Закону № 1404-VIII.

Саме у випадках, визначених частиною першою статті 37 Закону № 1404-VIII для повернення виконавчого документа стягувачеві, застосовні приписи статті 12 цього Закону щодо переривання строку пред'явлення виконавчого документа до виконання.

Після переривання строку пред'явлення виконавчого документа до виконання у зв`язку з пред'явленням цього документа до виконання перебіг такого строку починається заново з наступного дня після повернення виконавчого документа. Час, що минув до переривання цього строку, до нового строку не зараховується.

Підстави повернення виконавчого документа стягувачу без прийняття до виконання визначені у частині четвертій статті 4 та у частині третій статті 5 Закону № 1404-VIII.

Приписи законодавства для ефективності їхнього застосування слід тлумачити з урахуванням вимоги розумності (розсудливості). У випадку повернення виконавчого документа стягувачеві без прийняття до виконання можливість переривання строку пред'явлення виконавчого документа до виконання зазначеній вимозі не відповідає. Вочевидь, нерозумно застосовувати інститут переривання строку пред'явлення виконавчого документа до виконання, коли виконавчий документ був повернутий стягувачеві без прийняття до виконання, зокрема, через пропуск встановленого законом строку пред`явлення цього документа до виконання (пункт 2 частини четвертої статті 4 Закону № 1404-VIII), коли виконавчий документ не відповідає вимогам, передбаченим статтею 4 Закону № 1404-VIII (пункт 6 частини четвертої цієї статті); коли його пред'явлено не за місцем виконання або не за підвідомчістю (пункт 10 частини четвертої статті 4 Закону № 1404-VIII).

ВИСНОВКИ: повернення виконавчого документа без прийняття до виконання з підстав, визначених у частині четвертій статті 4 та у частині третій статті 5 Закону № 1404-VIII, не перериває строк пред'явлення такого документа до виконання.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: оскарження дій виконавця, строки здійснення виконавчого провадження, судовий контроль, обчислення строків, правомірність дій виконавця

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: