open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № П/811/1594/15
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 18 серпня 2023 року

у справі № П/811/1594/15

Адміністративна юрисдикція

Щодо звільнення роботодавців від нарахування та утримання єдиного соціального внеску під час мобілізації та на особливий період

ФАБУЛА СПРАВИ

В травні 2015 року ПАТ «НВО «Етал» звернулось до суду з позовом до об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС про скасування податкових повідомлень-рішень, яким позивачу збільшено грошове зобов'язання з податку на додану вартість в розмірі 30 117,00 грн. основного платежу та 15 059,00 грн. штрафних (фінансових) санкцій; про збільшення грошового зобов'язання з податку на прибуток приватних підприємств в розмірі 943 785,00 грн. основного платежу та 471 893,00 грн. штрафних (фінансових) санкцій; щодо збільшення грошового зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб, що сплачуються податковими агентами із доходів платника податку у вигляді заробітної плати, в розмірі 15 203,29 грн. основного платежу та 4 310,82 грн. штрафних (фінансових) санкцій; вимоги про сплату боргу (недоїмки) з єдиного внеску в сумі 29 595,80 грн.; рішення про застосування штрафних санкцій за донарахування територіальним органом доходів і зборів або платником своєчасно ненарахованого єдиного внеску в сумі 10 064,28 грн.

Постановою окружного адміністративного суду , залишеною без змін ухвалою апеляційного адміністративного суду, адміністративний позов задоволено частково.

ОЦІНКА СУДУ

Стосовно вимоги про сплату боргу (недоїмки) від 23.04.2015 р. та рішення від 23.04.2015 р. про застосування штрафних санкцій за донарахування територіальним органом доходів і зборів або платником своєчасно ненарахованого єдиного внеску слід зазначити таке.

Розглядаючи справу, суди дослідили первинні документи, відповідно до яких позивачем здійснювався облік сум, на які нараховувався єдиний внесок, а саме: відомості по нарахуванню заробітної плати за 2011 - 2014 роки, накази, табелі обліку робочого часу, головна книга, відомості по виплаті заробітної плати, штатний розпис.

Згідно із Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації" від 20.05.2014 р. №1275-VII (далі - Закон №1275) частина 7 статті 7 Закону №2464 має наступну редакцію: перелік видів виплат, на які не нараховується єдиний внесок, затверджується Кабінетом Міністрів України. Не нараховується на виплати та не утримується єдиний внесок з виплат, що компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Разом з тим відповідно до пункту 9 Закону №1275 розділ VIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону №2464 доповнено пунктом 9-2, за змістом якого під час особливого періоду, визначеного Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", платники єдиного внеску, визначені статтею 4 Закону №2464, призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов`язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, на весь строк їх військової служби звільняються від виконання своїх обов`язків, визначених пунктом 2 статті 6 Закону №2464 (зокрема й щодо своєчасних та в повному обсязі нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску), якщо вони не є роботодавцями. Цей пункт застосовується з першого дня мобілізації, оголошеної Указом Президента України від 17.03.2014 р. №303 "Про часткову мобілізацію", затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про часткову мобілізацію ", та протягом усього особливого періоду.

Проаналізувавши все наведене вище, суди попередніх інстанцій прийшли до висновку про недопущення Товариством в 2014 році заниження фонду оплати праці, на який нараховується єдиний соціальний внесок, за рахунок невключення до нього середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період та неправильного нарахування й утримання цього внеску.

ВИСНОВКИ: на час спірних відносин законодавство України передбачало звільнення роботодавців від нарахування та утримання єдиного внеску з виплат, що компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Ці гарантії розповсюджуються на всіх працівників, призваних на військову службу під час мобілізації, та на працівників, які вступили на військову службу під час мобілізації за особистим бажанням.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: правовий режим воєнного стану, ЄСВ, порядок справляння єдиного внеску, податкові пільги

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: